Tiedätkö mikä on kotitaloudellesi paras kotivakuutus?
Eri vakuutusyhtiöiden kotivakuutuksen kattavuudessa on eroja. Harva tietää, että vakuutus kannattaa päivittää aika ajoin. Monet luottavat siihen, että kerran otettu vakuutus on sopiva aina. Näin ei todellakaan ole. Vakuutuspalveluiden digitalisoituessa vastuu vakuutusturvan ylläpidosta siirtyy aiempaa enemmän kuluttajalle. Kun turvaa päivittää, niin samalla kannattaa kilpailuttaa vakuutukset.
Olemme koonneet teille lyhyen kotivakuutusoppaan helpottamaan kotivakuutuksen valitsemista.

Kotivakuutus on yhdistelmävakuutus
Kotivakuutuksella voidaan vakuuttaa irtaimisto ja rakennus erilaisten vahinkojen varalta. Asunto-osakeyhtiöissä asuva vakuuttaa kotivakuutuksella oman irtaimistonsa. Asunto-osakeyhtiö vakuuttaa itse rakennuksen. Omakotitalossa asuva voi vakuuttaa kotivakuutuksella paitsi irtaimistonsa myös asuin- ja muut rakennukset.
Kotivakuutus korvaa vahingoittuneen omaisuuden korjaamisen tai vastaavan uuden omaisuuden hankkimisen. Vahingoittuneen omaisuuden ikä ja kunto vaikuttavat korvauksen määrään. Joidenkin tavaroiden korvausmäärästä tehdään tavaran ikään perustuva ikävähennys tai muutoin arvioidaan omaisuuden arvoa. Näissä on eri vakuutusyhtiöiden ehdoissa merkittäviä eroja, jotka tulee huomioida.
Kotivakuutukseen sisältyy vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Vastuuvakuutus korvaa kuluja, joista vakuutettu on vahingonkorvausvastuussa. Vakuutettuna ovat kotitalouteesi kuuluvat ihmiset. Oikeusturvavakuutus taas korvaa osan kustannuksista, jotka aiheutuvat lakimiesavun käyttämisestä oikeudenkäynnissä.

Asumismuodon vaikutus kotivakuutukseen
Asumismuodolla on merkittvä vaikutus siihen, millaisen kotivakuutuksen tarvitset.
Taloyhtiöt (kerros-, luhti-, rivi-, paritalo)
Kiinteistövakuutukset ovat taloyhtiöiden ottamia vakuutuksia, joilla on vakuutettu asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön omistamat rakennukset. Vakuutettuina ovat yleensä ne rakenteet, jotka ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla.
Kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaiden irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja tai sijaisasunnon kustannuksia silloin kun asuntoa ei voi käyttää vahingon takia. Näitä asukkaille aiheutuneita kustannuksia voidaan korvata asukkaan omasta kotivakuutuksesta. Siksi on tärkeää ottaa kotivakuutus.
Kiinteistövakuutus on taloyhtiön tekemä sopimus vakuutusyhtiön kanssa. Näitä vakuutuksia voivat hallinnoida henkilöt, joilla on oikeus toimia taloyhtiön nimissä kuten isännöitsijä ja hallituksen jäsenet

Erillis- ja omakotitalot
Omakoti- ja erillistalot pitää vakuuttaa kotivakuutuksen rakennusvakuutusosalla. Vanhempien talojen osalta kannattaa valmiiksi selvittää putkistojen ja lämmitysjärjestelmän ikä. Lisäksi tontilla olevat rakennelmat kannattaa listata ja tarkistaa niiden korvattavuus. Samoin kannattaa kiinnittää huomiota esim. päältä ajettavan ruohonleikkurin kuulumiseen vakuutukseen.
Kotivakuutus kattaa irtaimiston, rakennuksen ja tontilla olevat rakennelmat ehtojen mukaisesti. Erilliset lisärakennukset, kuten saunat pitää vakuuttaa erikseen.
Kotivakuutuksen turvat
Koti-irtaimiston vakuutus kattaa kodin tavaroille aiheutuneita vahinkoja siinä laajuudessa, joka vakuutussopimukseen on valittu. Vakuutus voi olla laaja, jolloin se korvaa äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja, tai suppeampi, jolloin se korvaa tietyistä valituista tapahtumista aiheutuneet vahingot.
Kotivakuutuksessa on aina rajoitusehtoja, jotka rajaavat tiettyjä asioita pois vakuutuksen korvauspiiristä. Rajoitusehdoissa mainituista syistä aiheutuneita vahinkoja ei korvata vakuutuksesta.
Vakuutusehdoissa on myös suojeluohjeita, jotka ovat toimintaohjeita vahinkojen välttämiseksi. Suojeluohjeita on syytä noudattaa, sillä niiden laiminlyönti voi vaikuttaa korvauksen määrään.
Lue lisää kotivakuutuksesta

Kotivakuutuksen merkittävimmät erot
Kotivakuutuksissa on merkittäviä eroja. Suurimmat erot ovat ikävähennyksissä ja omavastuissa. Ikävähennysten tulkitseminen ehdoista on hankalaa. …

Kotivakuutuksen turvan tarkistaminen ja kilpailuttaminen
Eri vakuutusyhtiöiden kotivakuutuksen kattavuudessa on eroja. Harva tietää, että vakuutus kannattaa päivittää aika ajoin. Monet luottavat siihen, että kerran otettu vakuutus on sopiva aina. Näin ei todellakaan ole. …