Suomessa on yli miljoona lemmikkieläintä. Moni teistä pohtii kannattaako lemmikkiä vakuuttaa. Vastaus ei ole yksiselitteinen, mutta kerromme mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, kun pohdit lemmikkieläimesi vakuuttamista.

Lemmikki on perheenjäsen
Lemmikistä tulee osa perhettäsi siitä hetkestä, kun lemmikki astuu kotiovesta sisään. Kuten kaikista perheenjäsenistä, lemmikistä halutaan pitää hyvää huolta. Monille lemmikin lääkäri- ja hoitokulut saattavat yllättää, jos lemmikki loukkaantuu yhteisissä harrastuksissa kuten esimerkiksi suositussa agilityssa, tai jos lemmikkisi sairastuu tai joutuu tapaturmaan.
Siksi kannattaa miettiä haluatko vakuuttaa lemmikkieläimen vai onko taloudellinen tilanteesi sellainen, että taloudellinen tilanteesi kestää kustannukset ilman lemmikin vakuuttamista.
Teimme vakuutusvertailun parsonrusselinterrierin pennusta. Vertailun pohjalta näet suuntaa-antavasti mitä lemmikkieläimen vakuutus tulisi maksamaan. Vakuutuksen hinta ja ehdot vaihtelevat suuresti riippuen, siitä millainen lemmikkieläin on kyseessä, minkä arvoinen (eur) lemmikkisi on ja millaisia perinnöllisiä sairauksia lemmikin rodulla on.

Mitä lemmikkieläinvakuutukseen yleisesti kuuluu?
Kerroimme lemmikkieläinvakuutus-sivulla millaisia turvia lemmikkieläinvakuutukseen kuuluu. Keskitymme kahteen yleisempää lemmikkieläimen, kissan ja koiran, vakuutusten eroon.
Vakuutusta vertailtaessa kannattaa keskittää huomiota turvien kattavuuteen, omavastuisiin ja maksimikorvausmääriin.
Turvien maksimikorvausmäärät
Vakuutusyhtiöiden korvausmäärissä on isoja eroja. Suurimmillaan maksimikorvausmäärissä on yli sadan tuhannen (100 000) euron ero vastuuvakuutuksesta.
Kaikkien vakuutusyhtiöiden eläinlääkäriturvan maksimikorvaussumma koskee vakuutuskauden, eli ts. 1 vuoden (12kk), aikana olevia kuluja. Korvaussumma alkaa taas nollasta, kun uusi vakuutuskausi alkaa. Eläinlääkäriturvissa voi olla useiden tuhansien eurojen ero. Osa vakuutusyhtiöstä tarjoavat mahdollisuuden valita maksimikorvausmäärää, kun taas toisissa maksimikorvausmäärä on vakio.
Kuntoutusturvassa maksimikorvausmäärä koskee myös yhden vakuutuskauden aikana tapahtuvia kuluja. Maksikorvausmäärä on valittavissa. Erot eri vakuutusyhtiöiden välillä voi olla satoja eroja.
Kuntoutusturva on osalla vakuutusyhtiöistä valinnainen lisäturva. Kaikki vakuutusyhtiöt eivät tarjoa kissoille vastuu- tai kuntoutusturvaa.
Omavastuut
Omavastuulla tarkoitetaan korvaussummasta osuutta, jonka vakuutuksenottaja joko maksaa itse tai joka vähennetään korvaussummista.
Omavastuissa on merkittäviä eroja. Pienemmällä osalla vakuutusyhtiöstä on pelkkä prosentuaalinen omavastuuosuus, joka on kokoluokaltaan 20-25% hoitokuluista per vahinko. Suurimmalla osalla vakuutusyhtiöstä on omavastuu, joka koostuu sekä kiinteästä maksusta, sekä prosentuaalisesta osuudesta eläinlääkäri- tai kuntoutuskulusta.
Omavastuuero selviää parhaiten esimerkin kautta. Jos lemmikkisi korvattava eläinlääkärikulu on ollut 2000 euroa sinun omavastuusi on
- Halvimmillaan: 60 euroa eläinlääkärikuluista
- Kalliimmillaan: 70 euroa + 40% eläinlääkärikuluista = 70 euroa + 800 euroa = 870 euroa
Eroa siis voi olla lähes tuhat euroa!
Vakuutusten rajoitukset
Vakuutusyhtiöillä on eri määrä rajoitusehtoja. Osa rajoituksista koskevat kaikki lemmikkejä kuten esimerkiksi jos lemmikkisi synnytyksessä on ollut komplikaatioita. Loput rajoituksista koskevat lemmikkirodun perinnöllisiä sairauksia, jotka on rajoituksilla rajattu vakuutuksesta pois. Rajoitusten määrä ja rajoituserot riippuvat suuresti lemmikkisi rodusta.
Suosittelemme lukemaan tarkasti mitä ehtoja lemmikkisi rodulle on kussakin vakuutusyhtiössä.